5 načina kako da iskoristite društvene medije i povećate prodaju

Ovo je sada i zvanično. Dok su kompanije širom sveta žurile da prihvate društvene medije, skeptici su se pitali da li sva ta objavljivanje, tvitovanje i retweeting imaju neku vrednost u prodaji. Iako su poznavaoci tržišta u kompanijama čitavo vreme naslućivali o društvenim medijima kao efikasnom sredstvu, na kraju se sve to ipak svelo samo na nagađanja. Međutim, nedavna istraživanja podržavaju ono što su entuzijasti prodaje putem društvenih medija oduvek obećavali.

Stručni tekst na vebsajtu MIT Sloan Management-a iz jula 2015. godine bavi se istraživanjem Juanjuan Zhang-a, vanredne profesorke marketinga, da bi se ukazalo na pozitivan uticaj objava (postova) na društvenim medijima.

Pet načina da se društveni mediji iskoriste za povećanje prodaje:

  • Prednost Twittera – kada su tweet-ovi redovni

Barijere za ulazak na Twitteru su niske. To je egalitarno tržište i nije tako skupo. Jednostavno se mogu dodati slike, video snimci i grafike da bi se poboljšao angažman. Pored toga, kada tvitujete pratiocima (followers) koji su vam već predodređeni, izbegavate da budete nametljivi. Da bi vam ove prednosti bile od koristi, vaši tweetovi bi trebali biti redovni.

  • Jednostavno je efikasno kada je informativno

Twitter-ov limit od 140 karaktera teži jednostavnosti. Sažetost je nešto drugo u odnosu na informativnost. I jedno i drugo na Twitteru su „premium“. Dodavanje linka na vašu poruku podstiče primaoca da se još više angažuje.

  • Koristite „influensere“ (Influencicals) da biste osnažili poruku

Influenseri nisu poznate ličnosti. Oni su korisnici Twittera koji imaju velika praćenja, redovno tvituju i čiji ih sledbenici redovno retweet. Influenseri bi, u idealnom slučaju, trebali biti pojedinci, bez predrasuda, sa znatnim praćenjem. Zhang i njene kolege otkrili su slučaj jednog lidera javnog mnjenja koji je „imao naročito puno sledbenika u stavu koji se nije poklapao sa stavom medijske publike, međutim, kada je poruka „reposted“, angažman kupaca, u vidu televizijske gledanosti, porastao je za 33 odsto“.

  • Jednostavnost i otvorenost vode do novih objava (reposts)

Ne radi se o tome da ste pametni ili smešni. Repost-ovi govore jednostavne i jasne stvari kao što su: „Ovo izgleda zanimljivo, trebalo bi da proverite ”. Naravno, poruka treba da omogući link do određenog komadića informacije. Ova vrsta poruke odnosi se na širu publiku koja možda nije upoznata s vašim proizvodom i markom. Obzirom na rastući procenat prodaje putem interneta, ovi linkovi mogu da koriste rastu gornjih linija (topline growth).

  • Izbegavajte reklame trećih strana, kada god je to moguće

Oglasi treće strane obično su oni koji se prikazuju na vremenskoj liniji i početnim stranicama (homepages) kupca i izgledaju slično ostalim običnim tvitovima ili postovima. Njihova ciljanost se, pomoću algoritama, zasniva na nečijoj web aktivnosti i istoriji pretraživanja. Uvidom u takve podatke o licima, oglašivač utvrđuje da je osoba verovatno prijemčiva za poruku u oglasu.

Međutim, problem sa oglasima trećih strana je, kako Zhang- ova ističe, što ih mnogi potrošači gledaju skeptično. Ona kaže: „Ne samo što su ovi post-ovi isforsirani prema njima (potrošačima), već je i njihov sadržaj tako nepogrešivo tačan da se često čini kao da je u pitanju jeziva reklamna kampanja koju je kreirao Big Brother. Naše istraživanje dovodi u pitanje sumnju u to da li kompanijama uopšte trebaju oglasi trećih strana “. Ako osnovni postovi i reposts preduzeća donesu željeni uticaj, možda se neće pojaviti potreba za oglasima trećih strana. U suštini, pametno korišćenje društvenih medija, poput Twittera, može rezultirati opipljivim poboljšanjima.

Istraživanje Mercuri International-a Sales Excellence Survey 2017 otkriva da su kompanije s vrhunskim rezultatima prijavile znatno veći nivo korišćenja društvenih medija u komunikaciji s klijentima. Takođe, bez obzira na industriju iz koje ispitanici dolaze, vidi se da svi ukazuju na značaj što većeg korišćenja društvenih medija u budućnosti. Istraživanje je pokazalo da je ova sklonost ka društvenim medijima izraženija u bankarstvu, finansijskim uslugama i osiguranju, gde su kompanije uticaj društvenih medija na komunikaciju s klijentima svrstale među svoja Top 3 pokretača prodajne izvrsnosti. Naime, kako su dodirne tačke kod klijenta sve digitalnije, postalo je važno da se i društveni mediji usvoje kao preferirani alat za komunikaciju s klijentima.